technikum (4 letnie)
technik organizacji usług gastronomicznych
new!!! - 29 kwietnia 2009r podpisano porozumienie o współpracy w ramach przygotowanego przez WSTiH w Łodzi (http://www.wsth.edu.pl/) projektu "Klasy patronackie".
Technik organizacji usług gastronomicznych:
- planuje produkcję i ustala asortyment potraw,
- dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów, pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi,
- nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi,
- prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulację,
- obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne,
- organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów,
- pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny,
- często prowadzi własną placówkę gastronomiczną.
Praca:
Na rynku jest coraz więcej pracy dla specjalistów od żywienia.
Zdrowe odżywianie jest modne. Coraz więcej osób chce mieć ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Absolwent będzie mógł pracować w firmach kateringowych, domach wczasowych, sanatoriach, schroniskach itp.
restauracjach, hotelach, własnej firmie świadczącej usługi gastronomiczne.
Opracowuje politykę handlową, współpracuje z innymi instytucjami oferującymi podobne usługi oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji,
- będziesz przygotowany do prowadzenia rozmów z obcojęzycznymi kontrahentami;
- będziesz miał możliwość zdawania egzaminu maturalnego i egzaminu kwalifikacyjnego czyli masz po ukończeniu technikum do wyboru dwie drogi:
- studia na dowolnym kierunku
- lub praca w zawodzie technika ;
- ukończenie tego kierunku daje gwarancję zatrudnienia w kraju i zagranicą
(otrzymujesz świadectwo kwalifikacyjne Europass).
To tylko najważniejsze umiejętności jakich nabędziesz na tym kierunku. Studia po technikum to również dobre rozwiązanie: masz już zawód i zdobywasz nowe doświadczenia.