technik
hotelarstwa |
-
Zadania zawodowe technika hotelarstwa obejmują:
- organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
- oferowanie i sprzedaż usług hotelarskich,
- kompleksową obsługę gości hotelowych,
- utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
- organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
- organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza
nim,
- współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz
innymi podmiotami gospodarczymi,
- promocje usług hotelarskich i wiele innych.
-
Może chciałbyś sam prowadzić hotel lub mały
pensjonat?
-
-
W nasze Szkole dowiesz się o wszelkich wymogach
formalnych związanych z prowadzeniem działalności tego typu.
Perspektywy pracy:
Hotelarstwo jest ściśle powiązane z gastronomią i turystyką i po
ukończeniu otwierają się dla Was szerokie horyzonty pracy nie tylko w
sektorze hotelarskim, ale także w gastronomicznym czy turystycznym na
wszystkich stanowiskach w hotelach, motelach, pensjonatach i innych
obiektach noclegowych, jako pracownik biura podróży, pilot i przewodnik
turystyczny, rezydent biura podróży, pracownik punktu informacji
turystycznej.
Technik hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje
oraz wykonuje usługi hotelarskie
|
technik
organizacji usług gastronomicznych |
-
-
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez
technika organizacji usług gastronomicznych należą wszystkie czynności
związane z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz
imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi
gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych np.
usługi cateringowe
- Będziesz odpowiedzialny za planowanie
produkcji oraz odpowiedni asortyment potraw.
- Poznasz tajniki prowadzenia stołówek,
restauracji.
- Będziesz wiedział jak zorganizować
różnorakie przyjęcia okolicznościowe, wesela, bale, a także bankiety
firmowe.
- Ważną rzeczą, której Cię nauczymy będzie
prowadzenie dokumentacji.
- Zapoznasz się z obowiązującymi przepisami,
wymogami sanitarnymi, abyś w przyszłości mógł fachowo i
odpowiedzialnie prowadzić placówkę gastronomiczną.
Typowymi miejscami pracy technika
organizacji usług gastronomicznych są: restauracje, kafeterie, snack
bary, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady.
Technik organizacji usług gastronomicznych może być również
zatrudniony w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach
i statkach.
Obecnie rynek pracy poszukuje specjalistów od żywienia.
Dołącz do
nich dzięki nauce w naszej Szkole. |