technikum (4 letnie)


profil

zdobędziesz umiejętności

technik hotelarstwa

 

Zadania zawodowe technika hotelarstwa obejmują:
- organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
- oferowanie i sprzedaż usług hotelarskich,
- kompleksową obsługę gości hotelowych,
- utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
- organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
- organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza nim,
- współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz innymi podmiotami gospodarczymi,
- promocje usług hotelarskich i wiele innych.

Może chciałbyś sam prowadzić hotel lub mały pensjonat?

 

W nasze Szkole dowiesz się o wszelkich wymogach formalnych związanych z prowadzeniem działalności tego typu.

Perspektywy pracy:


Hotelarstwo jest ściśle powiązane z gastronomią i turystyką i po ukończeniu otwierają się dla Was szerokie horyzonty pracy nie tylko w sektorze hotelarskim, ale także w gastronomicznym czy turystycznym na wszystkich stanowiskach w hotelach, motelach, pensjonatach i innych obiektach noclegowych, jako pracownik biura podróży, pilot i przewodnik turystyczny, rezydent biura podróży, pracownik punktu informacji turystycznej.

   Technik hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje
oraz wykonuje usługi hotelarskie

 

technik organizacji usług gastronomicznych

 

 

 

 

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika organizacji usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych np. usługi cateringowe
 

  • Będziesz odpowiedzialny za planowanie produkcji oraz odpowiedni asortyment potraw.
  • Poznasz tajniki prowadzenia stołówek, restauracji.
  • Będziesz wiedział jak zorganizować różnorakie przyjęcia okolicznościowe, wesela, bale, a także bankiety firmowe.
  • Ważną rzeczą, której Cię nauczymy będzie prowadzenie dokumentacji.
  • Zapoznasz się z obowiązującymi przepisami, wymogami sanitarnymi, abyś w przyszłości mógł fachowo i odpowiedzialnie prowadzić placówkę gastronomiczną.

Typowymi miejscami pracy technika organizacji usług gastronomicznych są: restauracje, kafeterie, snack bary, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady. Technik organizacji usług gastronomicznych może być również zatrudniony w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach.

Obecnie rynek pracy poszukuje specjalistów od żywienia.
 Dołącz do nich dzięki nauce w naszej Szkole.